Kawa dla wielu osób jest obowiązkowym punktem każdego poranka. Na rynku znaleźć można zarówno kapsułki i produkty rozpuszczalne, jak i całe ziarna czy już rozdrobnioną mieszankę, którą wystarczy jedynie zaparzyć. Prawdziwi kawosze wiedzą jednak, że najlepiej smakuje kawa świeżo zmielona. Jakie są jej największe zalety?

Właściwości świeżo zmielonej kawy

Świeżo zmielona kawa zawiera najwięcej kofeiny i substancji odżywczych, które pomagają poprawić pamięć i koncentrację. Podczas parzenia uwalnia się z niej wiele cennych składników, potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Świeżo mielona kawa może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz poprawić nastrój. Trzeba jednak pamiętać, że aby wydobyć wszystkie te właściwości z ziaren, konieczne jest mielenie ich ostrzami wysokiej jakości, które tworzą ostre, równomierne cięcia.

Świeżo mielona kawa, czyli niepowtarzalny smak

Świeżo zmielona kawa ma jeszcze jedną, bardzo oczywistą zaletę. Cechuje się wyrazistym smakiem. Zmielenie ziaren tuż przed ich zaparzeniem pozwala uniknąć ulatniania się aromatu. Warto bowiem pamiętać, że kontakt kawy z wilgocią, powietrzem i promieniami słonecznymi może powodować utratę smaku i zapachu. Im krótszy czas od zmielenia ziaren do ich zaparzenia, tym lepsza jakość gotowego napoju. Taką kawę można parzyć metodami tradycyjnymi lub z użyciem nowoczesnych ekspresów.

Świeżo mielona kawa z automatu

Kawę można mielić samodzielnie we własnym domu lub parzyć w ekspresach. Niektóre maszyny są wyposażone w wewnętrzne młynki, dzięki czemu mogą zmielić kawę na kilka sekund przed zalaniem jej gorącą wodą. Obecnie świeży napój można kupić nawet w automatach do kawy. To świetna opcja dla osób, które nie mają czasu na samodzielne przygotowanie kawy przed wyjściem z domu.