Na co postawić – kawę ziarnistą czy mieloną?

Kobieta wsypująca ziarnaKawa jest napojem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka, zwłaszcza w biurze. Na rynku znaleźć można ją w wersji mielonej lub ziarnistej. Oba produkty mają swoich zwolenników i przeciwników. Jaka kawa sprawdzi się najlepiej? Czym kierować się, wybierając pomiędzy całymi ziarnami a gotowym, zmielonym proszkiem?

Rodzaj kawy a typ ekspresu

Jeśli korzystasz z ekspresu do kawy, konieczne jest skupienie się na jego parametrach. Niektóre urządzenia tego typu samodzielnie mielą ziarna. Inne wymagają uzupełnienia kolby kawą już zmieloną. W przypadku ekspresów bez młynka zwykle wygodniejszym rozwiązaniem jest kupowanie gotowych, rozkruszonych ziaren, które wystarczy jedynie zalać wodą.

Kawa mielona znajduje swoje zastosowanie również w niektórych automatach sprzedających do kawy. Produkty pozwalające na użycie w maszynach sprzedających różnią się jednak od tych wykorzystywanych w niewielkich, biurowych lub domowych ekspresach.  

Kawa ziarnista a mielona – smak

Prawdziwi miłośnicy kawy cenią ziarna świeżo mielone, najlepiej tuż przed zaparzeniem naparu. Taka kawa jest zwykle bardziej aromatyczna i pełna smaku. Jeśli masz możliwość samodzielnego mielenia ziaren na chwilę przed zalaniem ich wodą, produkty ziarniste będą doskonałym wyborem.

Kawa mielona także może być aromatyczna i pełna głębokich nut smakowych. Kluczowe jest przechowywanie jej w szczelnym opakowaniu. Dobrym wyborem są np. kapsułki pasujące do konkretnych modeli ekspresów. W ich wnętrzu znajdują się zmielone ziarna, poporcjowane i zapakowane w szczelny sposób.

Jakość kawy a jej smak

Bez względu na formę kawy, kluczowa jest jej jakość. To ona wpływa na ostateczny smak napoju. Warto wybierać ziarna (całe lub zmielone) od sprawdzonych producentów. Ważne, by kawa docierała do Ciebie w szczelnych opakowaniach, chroniących zawartość przed promieniowaniem słonecznym, wilgocią i zabrudzeniem. Producent powinien również informować o miejscu pochodzenia ziaren i ewentualnych certyfikatach nadanych danej uprawie.